31.01.20

Αρχική παρέμβαση του κ. Ιωάννη Μάνου, Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας και Συντονιστή της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων της Πρωτοβουλίας

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός γιατί παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας και της πορείας του τόπου δημιουργεί μία προοπτική αναστοχασμού ως προς το μέλλον της χώρας μας.

Η Εθνική Τράπεζα λόγω της ιστορίας της η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ελληνικού κράτους, είχε το εκδοτικό προνόμιο μέχρι 1928 – ιδρύθηκε από έναν σημαντικό φιλέλληνα τον Ιωάννη Γαβριήλ Ευνάρδο και διοικήθηκε από τον Γεώργιο Σταύρο, μέλος της φιλικής εταιρείας.

Η Τράπεζα λοιπόν απευθύνθηκε σε κοινωφελή και πολιτιστικά ιδρύματα, με σεβασμό στην προσφορά τους και σε ένα πνεύμα ισότιμης συνεργασίας.

Τούτο προκειμένου να δημιουργηθεί μία εστία διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας σε σχέση με τη μεγάλη αυτή επέτειο.

Συγκροτήθηκε λοιπόν η Πρωτοβουλία 1821-2021 και εδώ και 28 μήνες οργανώσαμε για την τριετία 2020-2022 περισσότερες από 130 δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων και άλλων συντελεστών και ενός μεγάλου αριθμού φορέων.

Προσπαθήσαμε να εργαστούμε με επιμονή για την επίτευξη των στόχων μας, με συστηματικότητα, με φαντασία και κυρίως με μέτρο.

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα, διατηρούν τη φυσιογνωμία και τους στόχους τους και στηρίζουν, στο πλαίσιο της ιδιωτικής αυτής Πρωτοβουλίας, δράσεις που συνδέονται με αυτούς. Όμως όλοι θεωρούμε ότι χρειάζεται να δοθεί ένα παράδειγμα συνεργασίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί ένα παράδειγμα διαλόγου και ένα μήνυμα ενότητας. Ένα μήνυμα ενότητας στο πνεύμα των όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις αλλά και στην ομιλία του, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων στην εκδήλωση για την εγκατάσταση της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Προέδρου της, ευχόμενοι απόλυτη επιτυχία στην αποστολή και το έργο της.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]