Τα Ιδρύματα της Πρωτοβουλίας

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1841 και αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα. Iδρύθηκε το 1997 και κατέχει Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο ECOSOC του ΟΗΕ. Σκοπός του είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Βασικοί του άξονες είναι η παιδεία, η υγεία, η ειρήνη, ο διάλογος των πολιτισμών, η κοινωνική αλληλεγγύη και η πολιτιστική κληρονομιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Ευγενίδου

Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου, πιστό στο όραμα του ιδρυτή του, εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, συνεχίζει για περισσότερα από 60 χρόνια να παρέχει στους νέους και στις νέες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συμβάλλοντας έτσι στην εκπαίδευσή τους στο επιστημονικό και τεχνικό/τεχνολογικό πεδίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ασχολείται κυρίως με την μουσική και τις εικαστικές τέχνες, στην Ελλάδα και διεθνώς, εστιάζοντας στην ανάδειξη και εξέλιξη του Μοντέρνου κατά τον 20ό και 21ο αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου είναι ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 στη Μεσσηνία, προς τιμή των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

To Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προσφορά κοινωνικού έργου, την διοργάνωση και υποστήριξη δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία με συναφείς φορείς και ιδρύματα (πανεπιστημιακά τμήματα, ερευνητικά κέντρα κ.ά) και τον εμπλουτισμό με νέες επιλεγμένες εκδόσεις και συνδρομές περιοδικών γενικής παιδείας δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Αττικής και της περιφέρειας, με ετήσιο αριθμό βιβλίων που υπερβαίνει τις 5.000 αντίτυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως, νυν Alpha Bank, εις μνήμην του Ιδρυτού της Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, από τον τότε Πρόεδρό της Σπύρο Ι. Κωστόπουλο και τη σύζυγό του Ευρυδίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Λαμπράκη

Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή αποστολή. Με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδας, δραστηριοποιείται σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, όπως είναι η εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, ο πολιτισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ιδρύθηκε με κίνητρο την αγάπη για την Ελλάδα – τους ανθρώπους, τη θάλασσα και τον πολιτισμό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ένας πολιτιστικός φορέας με πολυσχιδή δραστηριότητα, στεγάζεται σε τέσσερα κτήρια στον Πειραιά, με κέντρο το Πασαλιμάνι. Στόχος του Ιδρύματος είναι η προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της φιλανθρωπικής κληρονομιάς και της αφοσίωσης του επιχειρηματία Γιάννη Λάτση στην κοινωνική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979 ως αποτέλεσμα των προσδοκιών του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ο οποίος έθεσε και τους βασικούς άξονες της δράσης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών με δράση στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Πρόκειται για έναν κοινωφελή οργανισμό που, πέραν της πανελλαδικής του εμβέλειας και διατομεακής κάλυψης, δίνει έμφαση σε θέματα που αφορούν στη θάλασσα. Η έμφαση αυτή προσδίδει μια προτεραιοποίηση σε δράσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη θάλασσα, χωρίς να αποκλείει μη σχετικά αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972 και είναι ένα από τα πιο γνωστά κοινωφελή Ιδρύματα της Ελλάδας. Η ίδρυσή του αποτελεί την κορυφαία πράξη κοινωνικής προσφοράς του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη, και εμπνέεται από την παράδοση της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης των Ελλήνων της Ανατολής και της Διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Ιδρυτές Νίκος και Λύντια Τρίχα

Το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΙΠΕΠ) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006. Σκοπός του, όπως υποδηλώνει και η επωνυμία του, είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της παιδείας και της επιστημονικής έρευνας μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτιστικό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Το «Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ιδρύθηκε το 1969 στη μνήμη του Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου από τη σύζυγό του Μαριάνθη και τους γιους του Νίκο και Ευάγγελο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ίδρυμα Ωνάση

Επίκεντρο της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο άνθρωπος. Επενδύοντας από το 1975 στους τομείς του πολιτισμού, της υγείας και της παιδείας, δημιουργεί συνθήκες, αναζητά ιδέες και πυροδοτεί συζητήσεις που οδηγούν σε μία καλύτερη κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]