Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα. Iδρύθηκε το 1997 από την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρό του έκτοτε, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και κατέχει Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).

Για το ανθρωπιστικό της έργο, η Πρόεδρός του έχει τιμηθεί με το Βραβείο Nelson Mandela 2020 των Ηνωμένων Εθνών και είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως των δικαιωμάτων των παιδιών, και το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Βασικοί του άξονες είναι η παιδεία, η υγεία, η ειρήνη, ο διάλογος των πολιτισμών, η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη και η πολιτιστική κληρονομιά.


Συνεργάζεται με την UNESCO, στηρίζει τους Αναπτυξιακούς Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία και συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες κατά της βίας, της φτώχειας, των διακρίσεων, με έμφαση σε ότι αποτελεί απειλή για τα παιδιά.

Μέσα από συνέδρια, εκστρατείες και εκδόσεις, ευαισθητοποιεί και ενημερώνει την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη. Έχει στηρίξει σχολεία, άπορες οικογένειες κι ευπαθείς ομάδες, όπως στις περιπτώσεις της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών και της προσφυγικής κρίσης.

Aπό τις βασικές του πρωτοβουλίες είναι η εφαρμογή τoυ Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» σε σχολεία της Ελλάδας, όπως επίσης το διεθνές Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» σε συνεργασία με την UNESCO. Το 2019 το Ίδρυμα ανέλαβε δράσεις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και ανθρωπιστικές, στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Σχετικές δράσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]