Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης* 1821, o Αγώνας στη Θάλασσα
Ίδρυμα Ευγενίδου Διοργανωτής: Ίδρυμα Ευγενίδου Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)
Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης* 1821, o Αγώνας στη Θάλασσα
ΕΚΘΕΣΗ *Ανδρέας Κάλβος, Εις Αγαρηνούς (ωδή ογδόη)
ΔιεύθυνσηΊδρυμα Ευγενίδου
Λεωφ. Συγγρού 387
Τ.Κ. 17 564, Π. Φάληρο
Υποστηρικτές Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Έκθεση στοχεύει, μέσα από την προβολή αρχειακών τεκμηρίων, μουσειακών κειμήλιων και ψηφιακών εφαρμογών, στην ανάδειξη της συμβολής του εμπορικού και πολεμικού στόλου στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα, συνεξετάζοντας την οικονομική και πολεμική δράση του.

Το αρχειακό υλικό, διατρέχοντας τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια του Αγώνα φιλοδοξεί να αναδείξει τις συνθήκες της προετοιμασίας του μέσα από κείμενα και προκηρύξεις, την οργάνωση του στόλου και των ναυτικών επιχειρήσεων, τις συνθήκες ναυσιπλοΐας και τους ναυτικούς αποκλεισμούς, τις προσωπικότητες και τους αφανείς ήρωες, διαμορφώνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της μείζονος περιόδου της ελληνικής Ιστορίας που οδήγησε στην ελληνική ανεξαρτησία. 

Η έκθεση στηρίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό το οποίο προέρχεται από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία διαφυλάσσουν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης (Ιταλία).

Για την ανάδειξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας της έκθεσης, σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασιζόμενο σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές ώστε να αποδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα μια διαφορετική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων.

Η διάρκεια της Έκθεσης θα είναι από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ελεύθερη Είσοδος.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 09:30-14:30, Τρίτη – Κυριακή 09:30- 20:30.

ΔιεύθυνσηΊδρυμα Ευγενίδου
Λεωφ. Συγγρού 387
Τ.Κ. 17 564, Π. Φάληρο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]