Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.* 1821. O Αγώνας στη Θάλασσα.
09.06.21 - 29.05.22 Ίδρυμα Ευγενίδου Διοργανωτής: Ίδρυμα Ευγενίδου Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)
Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.* 1821. O Αγώνας στη Θάλασσα.
ΕΚΘΕΣΗ
ΔιεύθυνσηΊδρυμα Ευγενίδου
Λεωφ. Συγγρού 387
Τ.Κ. 17 564, Π. Φάληρο
Υποστηρικτές Ίδρυμα Ευγενίδου
Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.* 1821. O Αγώνας στη Θάλασσα. *Ανδρέας Κάλβος, Εις Αγαρηνούς (ωδή ογδόη)

 

Η Έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποσκοπεί, μέσα από την προβολή αρχειακών τεκμηρίων, μουσειακών κειμήλιων ψηφιακών εφαρμογών στην ανάδειξη της  συμβολής  και του ρόλου του εμπορικού και πολεμικού στόλου αλλά και των εμβληματικών ναυτικών προσωπικοτήτων του Αγώνα στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Η έκθεση στηρίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και μουσειακά αντικείμενα που προέρχονται από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία διαφυλάσσουν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης , από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης (Ιταλία) αλλά και από την προσωπική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου.

Τα τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών  αναπτύχθηκαν ακριβείς ψηφιακές αποτυπώσεις, σχέδια και εικονικές περιηγήσεις των πλοίων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, δημιούργησε ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές.

Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχουν οι Καθηγητές Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης και Τζελίνα Χαρλαύτη. Η μουσειογραφική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Architectonofilia” και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).

Δείτε το βίντεο:

Διάρκεια Έκθεσης:

9 Ιουνίου 2021-29 Μαΐου 2022

Ώρες – Ημέρες λειτουργίας:
Ώρες υποδοχής κοινού: Πέμπτη & Παρασκευή: 17:00 – 20:30, Σάββατο & Κυριακή: 12:00-20:00, έως 15 άτομα ανά ξενάγηση. Δευτέρα – Τετάρτη: κλειστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για την επίσκεψή σας. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210 9469 641 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30.

Οι ψηφιακές εφαρμογές της έκθεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επισκέπτες άνω των 13 ετών.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ευπρόσδεκτοι. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή και Χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο 6985 903381 ή στο e-mail: logistics@eef.edu.gr.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

ΔιεύθυνσηΊδρυμα Ευγενίδου
Λεωφ. Συγγρού 387
Τ.Κ. 17 564, Π. Φάληρο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr