Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον / Online μετάδοση
27.01.21 - 30.01.21 Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο | Protovoulia21.gr / Youtube & Facebook Live Διοργανωτής: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση King’s College London
Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον / Online μετάδοση
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε διαδικτυακό περιβάλλον και το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει μέσω της ιστοσελίδας και των σελίδων της Πρωτοβουλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τις εργασίες του συμποσίου εδώ.

Δείτε τις εργασίες του συμποσίου στο Blod.gr εδώ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» διοργανώνει διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι, νομικοί, ιστορικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συμπόσιο έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 27 – 30 Ιανουαρίου 2021 και οργανώνεται με την συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και τη συμβολή του King’s College London.

Η εντατική προετοιμασία ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες και είναι ένα δείγμα της κυρίαρχης αντίληψης της Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης οφείλει να αποτελέσει μία αφορμή για μελέτη της Ιστορίας, αξιολόγηση της συγκυρίας και δημιουργία προοπτικής για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του συμποσίου είναι η ενημέρωση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού και ειδικότερα των νέων και η κατανόηση πολλών πτυχών της πανδημίας.

H πανδημία του Covid-19 συνέπεσε με την φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των επετειακών δράσεων της Πρωτοβουλίας και σε αυτές τις συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθεί στον προβληματισμό και στις θεματικές των συζητήσεων, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξ αρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο covid-19 αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση των επιδημιών, με τις οποίες έχουν διασταυρωθεί οι κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και πολιτικών αντιμετώπισης των πανδημιών στο παρόν και στο μέλλον. Η διοργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, με θέμα την διεπιστημονική εξέταση των επιδημιών και το διάλογο μεταξύ επιστημόνων που εργάζονται από ποικίλες ειδικότητες και με διαφορετικά εργαλεία προσέγγισης, αλλά με κοινό στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πανδημιών εντάσσεται στο πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και προοπτικής που είχε θέσει από την ίδρυσή της η Πρωτοβουλία 1821-2021.

Πρωτοβουλία 1821-2021 | ❝…αυτές οι μέρες θα περάσουν. Θα γίνουν Ιστορία!❞

Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» το Ίδρυμα Λαμπράκη θα αναλάβει να προσαρμόσει το περιεχόμενο αυτό και να το πλαισιώσει παιδαγωγικά, ώστε να τεθεί στη διάθεση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι με την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη θα το εισηγηθούν στους μαθητές τους, καλώντας τους ερευνήσουν, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να τοποθετηθούν στα βασικότερα ζητήματα του συμποσίου, λαμβάνοντας υπόψη τους τις τοποθετήσεις των ειδικών.

Συνεντεύξεις:

«Είναι επίτευγμα ότι θα έχουμε εμβόλιο στο τέλος του χρόνου», Μανόλης Κογεβίνας, καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης.

«Προβλήματα θα υπάρχουν και στη μετά Covid εποχή», Νίκανδρος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο King’s College.

Ειδική έκδοση με τις περιλήψει των επιστημονικών εισηγήσεων του συμποδίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E info@protovoulia21.gr