Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός
04.02.21 - 06.02.21 Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο | International Digital Conference Διοργανωτής: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Λουκίας Δρούλια (1931-2019), η οποία με το έργο της θεμελίωσε τη μελέτη του Φιλελληνισμού.
ΔιεύθυνσηΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
Τ.Κ. 116 35, Αθήνα
Διαδικτυακό συνέδριο: Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμβαίνει σε μια περιοχή που συνταράσσεται από την ανάδυση των εθνικών κινημάτων του 19ου αιώνα. Στη γειτονική Ιταλία, αλλά και στη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, τη Βλαχία, τη Βοσνία και άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο αυτή υπάρχει αναταραχή που σχετίζεται με εγγενή ζητήματα της οθωμανικής διοίκησης, με τα σκιρτήματα των εθνικής αυτοδιάθεσης των λαών των περιοχών αυτών, αλλά και με τον ενθουσιασμό που δημιουργεί η Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, η Επανάσταση του 1821 πυροδότησε ένα ρωμαλέο κύμα υποστήριξης υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συμπαράσταση εκφράστηκε ποικιλοτρόπως με την επίσκεψη  στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή στον Αγώνα, με την οικονομική ενίσχυση, με τη συγκρότηση φιλελληνικών επιτροπών, με την αρθρογραφία στον τύπο, με την έκδοση πολιτικών και λογοτεχνικών εντύπων, παραγωγή καλλιτεχνικών έργων εμπνευσμένων από το 1821 (εικαστικές τέχνες, μουσική, όπερα). Προβληματισμοί γύρω από τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν ερεθίσματα μιας ευρείας, με διεπιστημονικό χαρακτήρα, συζήτησης για τα Εθνικά Κινήματα και τον Φιλελληνισμό, η οποία θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός ανοικτού διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου που θα οργανώνει το ΙΙΕ/ΕΙΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την Επανάσταση του 1821.

Έναρξη: 04.02.2021 // Δωρεάν διαδικτυακή παρακολούθηση κατόπιν εγγραφής ΕΔΩ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου για απεριόριστο χρονικό διάστημα στο Blod.gr, εδώ.

Επιστημονική Επιτροπή:

  • Άντα Διάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΚΤ
  • Κώστας Λάππας, τ. Διευθυντής ΚΕΜΝΕ Ακαδημίας Αθηνών
  • Χρήστος Λούκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Σοφία Ματθαίου, Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ
  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ
  • Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ
  • Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών & Διευθύντρια ΙΙΕ/ΕΙΕ

ΔιεύθυνσηΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
Τ.Κ. 116 35, Αθήνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr