Οι «Φαναριώτες», οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, και το 1821
17.09.21 Διαδικτυακό σεμινάριο , 17:00 - 20:00 Διοργανωτής: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Οι «Φαναριώτες», οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, και το 1821
ΗΜΕΡΙΔΑ/ΔΙΑΛΕΞΗ
ΔιεύθυνσηΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
Τ.Κ. 116 35, Αθήνα
Οι «Φαναριώτες», οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, και το 1821

Ο Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ διοργανώνει στο πλαίσιο των σεμιναρίων “Ερμής ο Λόγιος”, το σεμινάριο της Χριστίνας Φιλίου (University of California, Berkeley) με θέμα: «Οι “Φαναριώτες”, οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, και το 1821»  

Συζητητές:

  • Έφη Κάννερ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Δημήτρης Καμούζης (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Δωρεάν διαδικτυακή παρακολούθηση κατόπιν εγγραφής εδώ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Για απευθείας σύνδεση στο σεμινάριο κάντε κλικ εδώ.

Οι Φαναριώτες φημίζονται στον νεοελληνικό πολιτισμό, εν μέρος για τον ρόλο τους στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στην επανάσταση και στο πρώιμο νεοελληνικό κράτος. Η φήμη τους δεν είναι θετική, όμως είναι αμφισβητήσιμη έως αρνητική. Στη παρουσίαση αυτή, προτείνεται μια αναθεώρηση, στο πώς παρουσιάζονται οι Φαναριώτες στο νεοελληνικό τους πλαίσιο, αλλά και στο πώς αλλάζει η εικόνα όταν τους προσεγγίζουμε στο Οθωμανικό τους πλαίσιο. Μαζί με αυτό, προτείνεται το επιχείρημα ότι η περίπτωση των Φαναριωτών μας παρουσιάζουν την ευκαιρία να συνδέσουμε την φετινή συζήτηση για το 1821 με αυτήν που πρόκειται να γίνει του χρόνου για το 1922.

Βιογραφικό ομιλήτριας
Η Χριστίνα Φιλίου (Christine Philliou) είναι καθηγήτρια Ιστορίας, με ειδικότητα την ιστορία της Μέσης Ανατολής και Βαλκανίων, και διευθύντρια δυο προγραμμάτων-των Ελληνικων σπουδών, και τον Οθωμανικών/Τουρκικών σπουδών, στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ. Το βιβλίο της, Βιογραφία μιας Αυτοκρατορίας: Οθωμανική Διακυβέρνηση στην Εποχή των Επαναστάσεων (2010 στα αγγλικα, 2021 στα ελληνικά με Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) πρόκειται για τον ρόλο των Φαναριωτών στην Οθωμανική διακυβέρνηση, στα χρόνια πριν την ελληνική επανάσταση, κατά την διάρκεια της επανάστασης, και στα χρόνια μετά, καθώς έπαιρνε μορφή το νεοελληνικό κράτος (1770-1860). Με βάση και Οθωμανικών και ελληνικών πηγών, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των Φαναριωτών και τις βαθιές σχέσεις που είχαν στην Οθωμανική διακυβέρνηση. Εστιάζει το βιβλίο στην περίπτωση ενός Φαναριώτη, του Στεφάνου Βογορίδη, για να δείξει την βιώσιμης εμπειρία των Φαναριωτών στο Οθωμανικό τους πλαίσιο.

Το νέο της βιβλίο, Η Τουρκία: ‘Ενα Παρελθόν εναντίον της Ιστορίας (2021 στα αγγλικά, 2022 στα ελληνικά) πρόκειται για την ιδέα της αντίστασης και αντιπολίτευσης (muhalefet) στη μετάβαση από την ύστερη Οθωμανική εποχή στα πρώιμα χρόνια της Κεμαλικής Τουρκίας, μέσα από τα μάτια ενός συγγραφέα, του Ρεφικ Χαλίδ Καράϊ (1888-1965). Ο Καράϊ ήταν στην αντίσταση και απέναντι στους Νεότουρκους (1908-1919) και στο Τουρκικό εθνικό κίνημα (1919-1923). Χρησιμοποιεί η Φιλίου το επιχείρημα ότι, στην “μονοκομματική” εποχή (1908-1950) της Οθωμανικής και Τουρκικής ιστορίας, η έλλειψη θεσμικής αντιπολίτευσης (δεύτερου κόμματος) είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ολόκληρου και αντιφατικού πεδίου σκέψης, λογοτεχνίας, και φαντασίας. Ο Καράϊ, με την πορεία του, και τα πλούσια λογοτεχνικά και πολιτικά σου έργα, μας περιοδεύει στο πεδίο αυτό.

ΔιεύθυνσηΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
Τ.Κ. 116 35, Αθήνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr