Πρόγραμμα επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων στην Οδησσό
Διοργανωτής: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Πρόγραμμα επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων στην Οδησσό
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Στην Εθνική Επιστημονική Βιβλιοθήκη Οδησσού φυλάσσονται 186 περίπου τίτλοι ελληνικών βιβλίων -μεταξύ των οποίων αρκετά σπάνια- και 5 ελληνικών εφημερίδων (Ελληνικός, Αστήρ, Αναγέννησις, Ήλιος, Κόσμος, Φως) που εκδόθηκαν στην Οδησσό. Το υλικό αυτό αντικατοπτρίζει την εκδοτική και τυπογραφική δραστηριότητα καθώς και πτυχές της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, πνευματικής και οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Οδησσού κατά τον 19ο αιώνα.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, οργανώνει τις παρακάτω δράσεις στην Οδησσό:

  • Διεθνές συνέδριο στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας με θέμα: «Η Φιλική Εταιρεία και η σύνδεσή της με τις μυστικές Εταιρείες στην Ευρώπη, καθώς και τις άλλες ευρωπαϊκές εξεγέρσεις της δεκαετίας του 1820», σε συνεργασία με ουκρανικά πανεπιστήμια, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς.
  • Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης/ημερίδα που θα αναπτυχθούν και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος: «Ψηφιοποίηση των ελληνικών βιβλίων και εφημερίδων που εκδόθηκαν στην Οδησσό (1829-1917)».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]