Συμπόσιο: Έντεχνη μουσική στη νεότερη Ελλάδα
Το συμπόσιο αυτό, μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021, αποτελεί την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που αφιερώνεται στα 150 χρόνια συνεχούς προσφοράς του Ωδείου Αθηνών στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και την πολιτιστική ζωή της νεότερης Ελλάδας γενικότερα.
Αφορμή του συμποσίου αποτελούν:
Α. η έκδοση paperback και η διάθεση στην Ελλάδα του συλλογικού τόμου Music, Language and Identity in Greece: Defining an Art Music in the 19th and 20th centuries (Routledge 2020, paperback 2021) καθώς και η έκδοση του συνοδευτικού CD του βιβλίου με τίτλο «ΑΡΜΟΝΙΑ», με σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών
Β. η αναβίωση και η παραγωγή σε μορφή συναυλίας της ως τώρα θεωρούμενης ως χαμένης όπερας Ανδρονίκη του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ στο Θέατρο Ολύμπια στις 28 Νοεμβρίου 2021, 110 χρόνια από την τελευταία καταγεγραμμένη παρουσίασή της στην Αλεξάνδρεια.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Νίκος Τσούχλος (Πρόεδρος του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871»), η Gonda Van Steen (Koraes Chair of Modern Greek and Byzantine History, Language and Literature, King’s College London), ο John Bennet (Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών) και ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου) ως εκπρόσωποι των φορέων που συνεργάστηκαν στην έκδοση του τόμου και του CD καθώς και στην αναβίωση της όπερας Ανδρονίκη.
Αναλυτικότερα:
Στο πρώτο μέρος του συμποσίου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί ο συλλογικός τόμος Music, Language and Identity in Greece: Defining an Art Music in the 19th and 20th centuries καρπός ομώνυμου συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε το 2015 στην Αθήνα από το King’s College London, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Ωδείο Αθηνών. Θα παρουσιαστεί επίσης το CD «ΑΡΜΟΝΙΑ», συμπαραγωγή τους King’s College και του Ωδείου Αθηνών και τα σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών που περιέχει, κάποια εκ των οποίων ηχογραφούνται για πρώτη φορά. Η ηχογράφηση και η έκδοση του CD πραγματοποιήθηκε χάρις στη γενναιόδωρη στήριξη του Michael Marks Charitable Trust. Για τη σημασία του τόμου θα μιλήσουν η Πολίνα Ταμπακάκη (ερευνητική εταίρος, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, King’s College London), κεντρική επιμελήτρια του τόμου, ο John Kittmer (Πρόεδρος της Anglo-Hellenic League και πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα) και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολιτευτικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής).
Στο δεύτερο μέρος του συμποσίου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η αποκατάσταση της όπερας Ανδρονίκη του Αλέξανδρου Γκρεκ από το συνθέτη και αρχιμουσικό Νίκο Αθηναίο με βάση μια χειρόγραφη μεταγραφή για πιάνο και φωνές που ανακαλύφθηκε το 2014 στο αρχείο του Ωδείου Αθηνών, ενόψει της πρώτης εκτέλεσής της στις 28 Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο Ολύμπια από τα σύνολα του Δήμου Αθηναίων και πλειάδα εκλεκτών λυρικών τραγουδιστών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.
Η αποκατάσταση της παρτιτούρας του έργου καθώς και η πρώτη συναυλιακή της παρουσίαση πραγματοποιούνται χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Για το αρχείο του Ωδείου Αθηνών και την ανακάλυψη της χαμένης όπερας θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών Χάρης Ξανθουδάκης, η Έφορος του αρχείου του Ωδείου Αθηνών Στέλλα Κουρμπανά και ο αρχιμουσικός και συνθέτης Νίκος Αθηναίος, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.
Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με εικοσάλεπτη παρουσίαση αποσπασμάτων από την όπερα Ανδρονίκη του Αλέξανδρου Γκρεκ με τους Βάσια Αλάτη (υψίφωνο) και Νίκο Αθηναίο (πιάνο).