Το ελληνικό δίκαιο 1821-2021: Ιστορία-Δημιουργία-Εξέλιξη
05.05.22 - 06.05.22 Διαδικτυακό Συμπόσιο Διοργανωτής: Ένωση Αστικολόγων Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων
Το ελληνικό δίκαιο 1821-2021: Ιστορία-Δημιουργία-Εξέλιξη
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Το συνέδριο θα ασχοληθεί με την κατάσταση των θεσμών κατά τις παραμονές της επανάστασης, με το θεσμικό έργο της ίδιας της επανάστασης και με τις συνέπειες αυτού του έργου στην εξέλιξη του δικαίου κατά τα πρώτα χρόνια του νέου κράτους.

Στις 5 & 6 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», πρόκειται να υλοποιηθεί το διήμερο διαδικτυακό συμπόσιο με θέμα: «Το ελληνικό δίκαιο 1821-2021: Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη». Το συμπόσιο διοργανώνεται από την Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων.

Η Επανάσταση του 1821 επιδίωξε τη δημιουργία κράτους με στέρεο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, εμπνευσμένο από τις αρχές του διαφωτισμού και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Ήδη από την έναρξη του Αγώνα συγκροτήθηκαν διοικητικά όργανα, αναγκαία για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης αρχικά σε τοπικό και έπειτα σε ευρύτερο επίπεδο, ενώ μετά την εδραίωση των προοπτικών ανεξαρτησίας εκπονήθηκαν θεσμικά κείμενα με σαφείς ιδεολογικές επιρροές και τέθηκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση κεντρικών πολιτικών θεσμών, τη διοικητική αντιμετώπιση βιοτικών και πολεμικών αναγκών, καθώς και για σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Στόχος του συμποσίου είναι η διερεύνηση της κατάστασης των θεσμών κατά τις παραμονές του Αγώνα, του θεσμικού έργου της ίδιας της Επανάστασης και των συνεπειών αυτού στην εξέλιξη του δικαίου κατά τα πρώτα χρόνια του νέου κράτους. Το συμπόσιο διαρθρώνεται σε τρεις θεματικούς άξονες: (α) βαθμιαία συγκρότηση του κράτους, (β) απονομή δικαιοσύνης και (γ) διαμόρφωση θεσμών – εξέλιξη προς το νεοελληνικό δίκαιο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις εργασίες του συμποσίου στο κανάλι της Πρωτοβουλίας στο YouTube:

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022

 

Επιστημονική επιτροπή:

  • Ηλίας Αναγνωστόπουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων
  • Κωνσταντίνος Καλαβρός, καθηγητής ΔΠΘ, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων
  • Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, καθηγήτρια ΑΠΘ, πρόεδρος Ένωσης Αστικολόγων
  • Κωνσταντίνος Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων
  • Ελευθερία Παπαγιάννη, καθηγήτρια Ιστορίας Δικαίου ΕΚΠΑ
  • Ευάγγελος Περάκης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων
  • Μιχάλης Τσαπόγας, δρ. νομικής

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr