Ελληνική Νομαρχία παρά ανονίμου του Έλληνος
Δεκέμβριος 2021 Ωνάσειος Βιβλιοθήκη/Ίδρυμα Ωνάση
Δεκέμβριος 2021
ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΠΑΡΑ ΑΝONIΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ

Ἐν Ἰταλίᾳ, 1806.

Στοχάσου, και αρκεί!

 

Η «Ἑλληνική Νομαρχία», είναι ένα πολιτικο-επαναστατικό και ιστορικό βιβλίο, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806 από ανώνυμο συγγραφέα, σε μικρή διάσταση, πιθανόν για λόγους συνωμοτικούς και αποτέλεσε σταθμό για την εθνική αφύπνιση των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα έργο άκρατου διαφωτισμού καθαρά ελληνοκεντρικό, αφιερωμένο στον τύμβο του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798), γεμάτο μνήμες από την αρχαιότητα και από τη ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ως προς τη δομή, η «Ελληνική Νομαρχία» αναπτύσσεται σε μορφή επιστολής, αποτελούμενη από 266 πυκνοτυπωμένες σελίδες. Ο συγγραφέας κάνει μια φιλοσοφική, κοινωνιολογική και πολιτική ανάλυση της κατάστασης του υπόδουλου ελληνικού έθνους εκείνη την εποχή, καυτηριάζοντας έντονα την τυραννία, την κοινωνική ανισότητα, το χρήμα, τους προύχοντες και το ιερατείο της εποχής. Προβάλλει την αξία της «ιεράς ελευθερίας» και καταλήγει στην αναγκαιότητα της παιδείας και την αποφυγή της ξενοδουλείας. Καθορίζει έτσι τις κινητήριες δυνάμεις του αγώνα για απελευθέρωση και ξεκαθαρίζει ότι η εξέγερση του Ελληνισμού μπορεί και πρέπει να στηριχτεί στις δικές του αποκλειστικά δυνάμεις. Οι θέσεις του συνθέτουν το θεωρητικό πλαίσιο και τις γενικές αρχές διακυβέρνησης ενός ευνομούμενου ελληνικού κράτους, που φιλοδοξεί να συσταθεί μετά τη νικηφόρα έκβαση της ελληνικής επανάστασης.

Πολλά τμήματα του βιβλίου αυτού παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα, συμβάλλοντας στην εθνική μας αυτογνωσία, σαν αθάνατα μνημεία της νεοελληνικής σκέψης και τέχνης του λόγου. Ευελπιστούμε η φιλολογική επιστήμη και ιστορική έρευνα να μπορέσει να απαντήσει στο σύντομο μέλλον, ποιος είναι ο ανώνυμος συγγραφέας που βρίσκεται πίσω από αυτό το εμβληματικό σύγγραμμα.

Μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακά την έκδοση στην Ωνάσειο Ψηφιακή Βιβλιοθήκη εδώ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]