01.12.20

Η Ιστορία είναι μια ζώσα Ιστορία

Ο Ιωάννης Μάνος, σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», μιλάει για την επέτειο εν μέσω πανδημίας στη Μαρία Κατσουνάκη και την εφημερίδα Καθημερινή.

Την εποχή που κάθε σχεδιασμός ανατρέπεται και όσα προγράμματα συγκροτούνται αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αναβολής, η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τον Ιανουάριο του 2020, που η «Πρωτοβουλία 21», ένας ισχυρός συνασπισμός κορυφαίων φορέων και ιδρυμάτων με ενεργή κοινωνική παρουσία και προσφορά, ανακοίνωνε τα φιλόδοξα σχέδιά της για το 2021-22, τίποτα δεν προμήνυε το μέγεθος του σημερινού εφιάλτη. 

Ενα χρόνο αργότερα, το τοπίο σε όλον τον κόσμο και, ασφαλώς, η διάθεση των ανθρώπων δεν θυμίζουν σε τίποτα τον Ιανουάριο του 2020. Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν μία προς μία οι περισσότερες από 137 δράσεις της «Πρωτοβουλίας 21» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το ερώτημα είναι εύλογο: «Πώς θα μπορέσει ο εορτασμός να κερδίσει την προσοχή μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει ζητήματα “ζωής και θανάτου” εξαιτίας της πανδημίας;». Η «Κ» απευθύνθηκε στον σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστή των εκδηλώσεων, Ιωάννη Μάνο, με πολύχρονη εμπειρία τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στο Μέγαρο Μουσικής (πρόεδρος του Δ.Σ. 2010-2016). 

Ενα μέρος της απάντησης έχει ήδη δοθεί με την αναγγελία ενός διεθνούς διεπιστημονικού συμποσίου, που θα γίνει 27-30 Ιανουαρίου του 2021 με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», με τη συμμετοχή επιδημιολόγων, νομικών, ιστορικών, ψυχιάτρων και ψυχολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και με τη συμβολή του King’s College London. 

«Το συμπόσιο αγγίζει θεμελιώδη θέματα. Την ιδιωτική και δημόσια στάση απέναντι στην υγεία, στην ασθένεια και στον θάνατο. Την αλληλεγγύη, τα όρια της επιστήμης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη και βέβαια θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού ως προς όλους τους τομείς της ζωής μας», σχολιάζει ο κ. Μάνος. «Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι, επίσης, εύλογη: δεν μπορεί η χώρα μας να μην τιμήσει εκείνους που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση και στην ανεξαρτησία της. Ηταν λίγοι απέναντι στις μεγάλες ιερές συμμαχίες αλλά και σε κατεστημένους φορείς. Εδωσαν τους αγώνες τους με στιγμές ενότητας και διχόνοιας – δημιούργησαν ένα φιλελληνικό κίνημα και ήρθε η ώρα της δημιουργίας του κράτους μας. Δεν μπορεί να μην τιμήσουμε αυτή την πορεία, όπως επίσης δεν μπορεί να μην παρακολουθήσουμε την ιστορική πορεία του τόπου, να αξιολογήσουμε τα θετικά σημεία σε αυτές τις εκατονταετίες αλλά και να προβληματιστούμε ως προς τις αδυναμίες και ως προς πολλές από τις επιλογές μας. Η Ιστορία είναι μια ζώσα Ιστορία. Γι’ αυτό λοιπόν βασικό αξίωμα της “Πρωτοβουλίας” μας είναι ότι η Ιστορία εμπνέει το μέλλον. Ολες οι δράσεις μας προσπαθούν να συνδέσουν την Ιστορία με τον προβληματισμό για το μέλλον. Αλλά και  προσαρμοζόμενοι στα σημερινά δεδομένα, στα ερωτήματα και στις ανησυχίες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr