22.02.21

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Ι. Κ. Μαζαράκης-Αινιάν

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Ιωάννη Κ. Μαζαράκη-Αινιάν, άοκνου μελετητή της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ψυχή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο). Από τα αρχικά στάδια τους σχεδιασμού των δράσεων της Πρωτοβουλίας, στάθηκε σημαντικός συνεργάτης και υποστηρικτής. Η βαριά παρακαταθήκη που αφήνει η στάση και το έργο του για τη μελέτη της ιστορίας και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας θα αποτελεί τον οδηγό για όλους μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Ι. Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας». Κατά την Κατοχή εργάστηκε στο δίκτυο πληροφοριών θαλάσσης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και κατατάχτηκε εθελοντής στην ΙΙΙ ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι). Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1947.

Διετέλεσε νομάρχης Καστοριάς από το 1962 και παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1967. Το 1977-1979, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ, διηύθυνε το ελληνικό γραφείο Τύπου στις Βρυξέλλες. Γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) από το 1979, υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της νεότερης ελληνικής ιστορία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]