Χρήστος Μποκόρος / 1821, η γιορτή
19.05.21 - 10.10.21 Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού Διοργανωτής: Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ) Μουσείο Μπενάκη
Χρήστος Μποκόρος / 1821, η γιορτή
Χρήστος Μποκόρος. 1821, η γιορτή

Η έκθεση παρουσιάζει το πρωτότυπο αρθρωτό έργο του Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο “1821, η γιορτή”, σε τέσσερις ενότητες.

Η Γαλανόλευκη: ο απόηχός της. 

Η Ιστορία: το φως και το σκοτάδι της.

Οι Ήρωες, επιφανείς και αφανείς: ο ίσκιος και το αίμα τους. 

Η Δόξα μονάχη: ψηλά στην κεφαλή μιας μεγάλης έρημης τράπεζας, Μνήμη δαφνοφόρος, και μπροστά της ένα αρνάκι που μας κοιτάει κατάματα.

Tα έργα έγιναν ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Είναι φτιαγμένα πάνω σε υφάσματα και ξύλα. Συνιστούν «ξεχείλισμα της ψυχής» του ζωγράφου, είναι ο δικός του φόρος τιμής  στο «Κοινό και το Κύριο». Στους «υποστατικούς ήσκιους» που τον ορίζουν.  Ορίζουν άραγε κι’ εμάς; Τι σημαίνει σήμερα ο  Ήρωας και η Αρετή του; Με ποιο μέτρο μετράμε τη ζωή μας; Με ποιους ίσκιους αναμετριόμαστε; Η ζωγραφική σιωπά. Καθρεφτίζεται εύγλωττη στο απροκατάληπτο βλέμμα των θεατών.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο. Κατά τη διάρκειά της θα διοργανωθούν ζωντανές  και διαδικτυακές ξεναγήσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα στους ιστότοπους των συνεργαζόμενων φορέων.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ:

Μάνος Δημητρακόπουλος (ΕΚΕΠ), Κωνσταντίνος Παπαχρίστου ( Μουσείο Μπενάκη)

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

19/05/2021 – 10/10/2021

Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου.

HASHTAG ΕΚΘΕΣΗΣ:

#Bokoros1821TheFeast

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr