Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα
26.02.22 Ωδείον Αθηνών , 19:00 - Διοργανωτής: Ωδείον Αθηνών
Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα

Η «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» θα αποτελέσει μια έκδοση ορόσημο, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό: τη συνολική παρουσίαση της συνεχούς παράδοσης της νεοελληνικής μουσικής ζωής και παραγωγής από την Άλωση έως και σήμερα. Αξιοποιώντας τις τελευταίες μουσικολογικές έρευνες και τον μεγάλο πλούτο παλαιών και νέων αρχειακών πηγών, τρεις εικονογραφημένοι τόμοι και έξι δίσκοι ακτίνας φωτίζουν άγνωστες πτυχές της μουσικής μας ιστορίας.

Αν και οι πολύτομες γενικές εντόπιες Ιστορίες αναφέρονται συνήθως διεξοδικά στην εξέλιξη των τεχνών του λόγου αλλά και των εικαστικών τεχνών, κατά κανόνα αγνοούν τη μουσική. Σποραδική εξαίρεση αποτελεί το ρεμπέτικο τραγούδι, δίνοντας, έτσι, μιαν εντελώς λανθασμένη διαχρονική εικόνα της συνολικής πνευματικής ζωής του τόπου μας. Η συγγραφή της τρίτομης «Ιστορίας της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» σε επιμέλεια του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ)έχει, δύο, κυρίως, στόχους:

Πρώτον, να συγκεντρώσει τα πολλαπλά πορίσματα της επιστημονικής έρευνας που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την ίδρυση των τμημάτων μουσικών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεύτερον, να φωτίσει κεφάλαια ελάχιστα, ή καθόλου γνωστά, ιδιαιτέρως τα σχετικά με τη σύσταση και τον ρόλο της έντεχνης μουσικής στον ελληνικό κόσμο, πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, δηλαδή, (α) στον ευρύτερο ελληνισμό, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως την Επανάσταση του 1821 και (β) στο νεοελληνικό κράτος, από την ίδρυσή του έως το 1912.

Το έργο χωρίζεται σε τρεις τόμους, ο καθένας από τους οποίους θα περιλαμβάνει περίπου 600 σελίδες, με συναφή εικονογράφηση και δύο δίσκους ακτίνας με ηχογραφήσεις έργων ή αυτοδύναμων αποσπασμάτων σχετικών με το περιεχόμενο του κάθε τόμου. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα καθέκαστα πριν και έξω από την ύπαρξη του νεοελληνικού βασιλείου, και την περιγραφή της μουσικής κίνησης κατά την περίοδο της Επανάστασης, της Αντιβασιλείας και της βασιλείας του Όθωνα. Ο δεύτερος τόμος περιγράφει τη μουσική ζωή και τους θεσμούς από την έναρξη της βασιλείας του Γεωργίου Α΄ ώς την Επανάσταση του Γουδή, αφηγείται τα βασικότερα μουσικοϊστορικά γεγονότα και αναφέρεται στα κυριότερα έργα των Ελλήνων συνθετών της περιόδου. Ο τρίτος τόμος, τέλος, ασχολείται με τις διάφορες εκφάνσεις της μουσικής ζωής στην Ελλάδα από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων ώς τα τέλη του 20ού αιώνα – τους μουσικούς θεσμούς και τα μοντερνιστικά κινήματα αλλά και τα ελαφρότερα μουσικά είδη, την ελληνική τζαζ, την γέννηση και εξέλιξη της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, και, βεβαίως, τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής λόγιας μουσικής και το έργο τους.

Την επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει μια εκδοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους Χάρη Ξανθουδάκη, Ομότιμο καθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του ΚΕΤΩΑ, Πάνο Βλαγκόπουλο, Αναπληρωτή καθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και ειδικό σύμβουλο του ΚΕΤΩΑ, Κώστα Καρδάμη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, Στέλλα Κουρμπανά, διδάκτορα του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, διδάσκουσα στο Τ.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Έφορο του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών. Τα μέλη της επιτροπής αποτελούν και μέλη της συγγραφικής ομάδας, η οποία συμπληρώνεται από έγκριτους  μελετητές (καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, διδάκτορες, και ειδικούς μεταπτυχιακούς ερευνητές) της νεοελληνικής μουσικής ιστορίας και ιστοριογραφίας.

Η έκδοση αυτή του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί χάρη στην ευγενική στήριξη του ΚΙΚΠΕ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, αναμένεται να αποτελέσει έκδοση αναφοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.


Παρουσίαση

Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα, τόμος Α΄ : Από την Άλωση της Πόλης έως την Έξωση του Όθωνα

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 19.00
Aίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.

Περισσότερα εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr