Φιλελληνική Μουσική: Γύρω από τον Ροσσίνι. Ιταλικός μουσικός Φιλελληνισμός
09.12.21 Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη , 20:30 - 22:00 Διοργανωτής: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Φιλελληνική Μουσική: Γύρω από τον Ροσσίνι. Ιταλικός μουσικός Φιλελληνισμός
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΔιεύθυνσηΒασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1,
Αθήνα 106 71
Φιλελληνική Μουσική: Γύρω από τον Ροσσίνι. Ιταλικός μουσικός Φιλελληνισμός

Η μοναδικότητα του φαινομένου, που ιστορικά ονομάζουμε «Φιλελληνικό Κίνημα» έγκειται στη μεγάλη εξάπλωσή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς και στην παντοειδή καλλιτεχνική του έκφραση, μέσα από τις εικαστικές παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τη λογοτεχνία, αλλά και το χώρο του δημοφιλούς και χρηστικού αντικειμένου τέχνης. 

Στον τομέα της Μουσικής πολλοί συνθέτες, διάσημοι και άσημοι, είτε εμπνευσμένοι από φιλελληνικά ποιήματα, είτε προσαρμόζοντας άλλα, υπηρέτησαν με τη μούσα τους το φιλελληνικό κίνημα. Η θεματολογία περιλαμβάνει συχνές αναφορές και συγκρίσεις με την αρχαία ελληνική δόξα, καθώς και την ηρωική αντίσταση των αγωνιζόμενων Ελλήνων, ανδρών, γυναικών και παιδιών ενάντια στον βάρβαρο τύραννο.

Οι Φιλέλληνες οργανώνονταν σε διάφορες ομάδες, υπό μορφή εταιρίας (société) ή κομιτάτου (comité) και οργάνωναν εράνους, δημοπρασίες ή απλές συνδρομές. Μια μορφή συγκέντρωσης πόρων ήταν οι περίφημες μουσικές βραδιές, όπου εκτελούνταν τα φιλελληνικά τραγούδια και ακολουθούσε έρανος υπέρ του αγώνα των Ελλήνων. 

Από τα 300 περίπου φιλελληνικά τραγούδια, που γράφτηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική, πάνω από 200 γράφτηκαν στη Γαλλία. Από μεγάλους και διάσημους συνθέτες, όπως ο Berlioz και ο Rossini, ο Adam και ο Gounod, αλλά ακόμη και από ερασιτέχνες, αρκετοί εκ των οποίων ανήκαν στην τάξη των ευγενών, ακριβώς επειδή ο Φιλελληνισμός ήταν κοινωνικά και πολιτικά οριζόντιο φαινόμενο. Γράφτηκαν ακόμη πολλά κομμάτια για σόλο πιάνο, το κατεξοχήν αστικό μουσικό όργανο.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη έχει και στο παρελθόν παρουσιάσει Φιλελληνικά τραγούδια. Τώρα με μια προσέγγιση πιο ολοκληρωμένη θα δοθούν πέντε συναυλίες με Φιλελληνική μουσική (4 με τραγούδια και μια για πιάνο). Τα τραγούδια ακολουθούν την λογική των τεσσάρων βασικών γλωσσών, στις οποίες γράφτηκαν. Οι συναυλίες, εκτός από το μουσικό και το ιστορικό τους ενδιαφέρον, αποτελούν ένα φόρο τιμής στους Φιλέλληνες κάθε εποχής και βέβαια, γίνονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Η Πολιορκία της Κορίνθου, Όπερα του Τζοακκίνο Ροσσίνι, υπήρξε το πρώτο μεγάλο “fundraising concert” της ιστορίας. Οι παραστάσεις που ανέβηκαν στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 1826, εξασφάλισαν μεγάλα ποσά βοήθειας για τον Απελευθερωτικό μας Αγώνα.

Συντελεστές:

Κάτια Πάσχου σοπράνο

Γιάννης Καλύβας τενόρος

Αχιλλέας Μπερής βιολί

Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσης.

Κρατήστε τη θέση σας εδώ.

ΔιεύθυνσηΒασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1,
Αθήνα 106 71

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr