Θεματικό οδοιπορικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Ναύπλιο Διοργανωτής: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»
Θεματικό οδοιπορικό –  εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Προβλέπεται η συμμετοχή περισσότερων από 5.000 παιδιών.
Υποστηρικτές Ίδρυμα Μποδοσάκη

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των πρώτων μεταεπαναστατικών χρόνων μέσα από την άμεση επαφή με σημαντικά σημεία της πόλης του Ναυπλίου (πάρκο Κολοκοτρώνη, πλατεία Καποδίστρια, πλατεία Ναυάρχων κ.α.), καθώς και τις συλλογές του Πελοποννησιακού και Λαογραφικού Ιδρύματος και της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Ναυπλίου.

Ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα δημιουργήσουν και μια ψηφιακή ξενάγηση με θέμα τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 (που αποτελεί και το θέμα του εκπαιδευτικού υλικού που θα παραχθεί για τις ανάγκες του έργου). Η ξενάγηση θα έχει και αυτή εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα περιλαμβάνει 30 έως 40 σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη του Ναυπλίου και εκθέματα από τις συλλογές των Μουσείων ΠΛΙ και της Εθνικής Πινακοθήκης. Κάθε σημείο θα παρουσιάζεται μέσα από εικόνες, κείμενα (ελληνικά και αγγλικά) και ήχο.

Η δημιουργία ψηφιακής ξενάγησης θα καταστήσει τη δράση συμπεριληπτική και προσβάσιμη από ακόμα περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στο Ναύπλιο λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και των έκτακτων μέτρων που έχει επιφέρει η πανδημία. Το εκπαιδευτικό υλικό που θα παράγει το Μουσείο θα μπορεί να φτάσει σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να ενταχθεί στα σχολικά μαθήματα με τρόπο διαδραστικό και ευχάριστο. Ο αριθμός των ωφελούμενων της δράσης θα ξεπεράσεικατά πολύ τον αριθμό των ωφελούμενων που θα μπορούσαν να ξεναγηθούν στο Ναύπλιο σε φυσικό χρόνο και χώρο. Τέλος, ολόκληρη η ξενάγηση και το υλικό που τη συνοδεύει θα είναι διαθέσιμο σε όλους ηλεκτρονικά για τουλάχιστον δύο έτη.

Εικόνα: Χάρτης του Ναυπλίου στο BAEDEKER, Karl. Greece, Handbook for Travellers, Λειψία, Baedeker, 1894 @TRAVELOGUES.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 1821-2021
E [email protected]