ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Γαλαξείδι
01.06.21 - 31.12.21 Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου
ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Γαλαξείδι

Η συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επετειακού Προγράμματος του ΕΙΜ “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21”.  

Στόχο έχει να τιμήσει την επέτειο της 200ετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης και να αναδείξει την ιστορική σημασία της πόλης ως ενός από τους σημαντικότερους ναυτοτόπους του ελλαδικού χώρου κατά τον 18ο και 19ο αι.

Το ΕΙΜ παρουσιάζει στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου αυθεντικά ναυτικά κειμήλια από τις πλούσιες Συλλογές του καθώς και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Η παρουσίασή τους εμπλουτίζεται με ψηφιοποιημένο οπτικό υλικό. Πρόκειται ουσιαστικά για παρέμβαση εντός της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, που αποσκοπεί στην προβολή της καθοριστικής σημασίας του ναυτικού Αγώνα στην αίσια έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Μεταξύ των κειμηλίων που εκτίθενται είναι η τομή ομοιώματος πυρπολικού, του αποτελεσματικότερου όπλου του Ελληνικού στόλου, ιδιαίτερα κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης, και εξηγείται η χρήση και η δράση του. Προβάλλεται επίσης βίντεο με τους τύπους των πλοίων του ελληνικού και του οθωμανικού στόλου, όπως φαίνονται μέσα από ομοιώματα, ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της Συλλογής του ΕΙΜ. Στην έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στη δύναμη των δύο εμπόλεμων στόλων.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κειμήλιο είναι το ακρόπρωρο του μπρικίου “Λεωνίδας” του σπετσιώτη Χατζή-Γιάννη Μέξη που είχε κυβερνήτη τον Δημήτριο Λάμπρου. Η χρήση ακροπρώρων με αρχαία ελληνικά ονόματα από τα πλοία που συμμετείχαν στον Αγώνα, καταδεικνύει την προσπάθεια των Ελλήνων να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με την αρχαιότητα, τονίζοντας την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού και την αδιάλειπτη πορεία του μέσα στο χρόνο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμα τεκμήρια με τοπικό ενδιαφέρον όπως η πάλα και το τρομπόνι του καπετάνιου Γιάννη Μητρόπουλου, ο οποίος ηγήθηκε του σώματος των Γαλαξειδιωτών στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, καθώς και πρωτότυπες επιστολές.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr