ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Θεσσαλία
17.06.21 - 31.03.22 Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας Γ. Γουργιώτη
ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Θεσσαλία

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας παρουσιάζει την έκθεση: ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η έκθεση αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση παρουσιάζει μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα. Εξετάζει τη θέση που είχε η Ελληνική Επανάσταση μέσα στη διεθνή ιστορική πραγματικότητα της εποχής της, το ιδεολογικό της υπόβαθρο και τα ερείσματά της στον ελληνικό κόσμο εντός και εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα προεπαναστατικά κινήματα που την προετοίμασαν σε στρατιωτικό επίπεδο, τις οικονομικές συνθήκες  που την ευνόησαν,  το πνευματικό διαφωτιστικό κίνημα που καλλιέργησε το αίτημα της αναγεννημένης Ελλάδος, τις  μυστικές εταιρίες που την οργάνωσαν,  την επιρροή της στην ελληνική κοινωνία, που για πρώτη φορά  έχοντας την κεντρική βούληση να ξεπεράσει τις τοπικές διαφορές ενώνεται και προσπαθεί να την υποδεχτεί και να την υποστηρίξει, τις θυσίες των απανταχού  Ρωμιών για την ευόδωσή  της  και το φιλελληνικό κίνημα που με πολλούς τρόπους την  υποστήριξε.

Στην έκθεση αυτή το τοπικό δεν καλύπτει το γενικό, αντίθετα το φωτίζει και αποτελεί  δείγμα του πως το εγώ έγινε εμείς, σε έναν αγώνα όπου όλοι έστερξαν στο πρόσταγμα της  δημιουργίας μιας  κοινής πατρίδας.

Οι Θεσσαλοί αγωνιστές, που συμμετέχουν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, έχουν ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της έκθεσης. Ξεκινώντας από τον κυριότερο εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, τον Ρήγα Βελεστινλή, που έσπειρε τον σπόρο της ελευθερίας,  και από τους κλεφταρματoλούς του Ολύμπου  και των Αγράφων,  Μπουκουβάλα, Κατσαντώνη και Λάζο, παρουσιάζουμε διαδοχικά   εκείνους που συμμετείχαν σε αυτήν  από το ξεκίνημά της στην Μολδοβλαχία, τον Γεωργάκη Ολύμπιο, τον Αριστείδη Παπά, τον Χριστόφορο Περραιβό, έως  αυτούς που πρωτοστατούν στο ξεσηκωμό της Θεσσαλίας όπως ήταν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γιώργος Ζορμπάς , ο Νικόλαος  Φιλάρετος  και τόσοι άλλοι που αφιερώνονται σε αυτόν ολόψυχα μέχρι τέλους.

Παρόλο που το επαναστατικό κίνημα στη Θεσσαλία απέτυχε  και  η Θεσσαλία έμεινε εκτός  των ορίων του ελληνικού κράτους το 1830, οι προσδοκίες που γέννησε ο Αγώνας  αυτός  γέννησαν  τα μυστικά επαναστατικά κινήματα του 1854 και 1878 στη Θεσσαλία, στα οποία συμμετείχαν οι  Θεσσαλοί,  με το ίδιο πάθος,  σηματοδοτώντας την  σταθερή επιθυμία για την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα, που επιτυγχάνεται δια της διπλωματικής οδού,  το 1881.

Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας  η ματιά μας στο τόσο μακρινό και κοντινό  συγχρόνως παρελθόν μας είναι  εποπτική.

Η  έκθεση, μέσα  από διαδραστικές απεικονίσεις, θεματικές  βιντεοπαρουσιάσεις  ηχητικά αποσπάσματα, που πλαισιώνουν το πρωτότυπο  αρχειακό υλικό, τις ιστορικές συνθέσεις και τα  κειμήλια των Αγωνιστών του ’21,  στοχεύει να προσφέρει  μια ανανεωμένη   και  πολύπλευρη παρουσίαση  του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.  

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη. Τεχνολογική υποστήριξη: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία 21
E info@protovoulia21.gr